Salvatorii din Apuseni îi cer Ramonei Mănescu să repare drumul distrus de utilajele care au recuperat epava avionului

Salvatorii din Apuseni îi cer Ramonei Mănescu să repare drumul distrus de utilajele care au recuperat epava avionului
Publicat: 07/02/2014, 14:04
Actualizat: 03/02/2019, 01:14

O delegație a echipei de salvatori care a găsit avionul prăbușit în Apuseni a venit, vineri, la București și a mers la sediul Ministerului Transporturilor, unde a solicitat ministrului Ramona Mănescu bani pentru refacerea unui drum distrus de utilajele care au recuperat epava aparatului de zbor.

Cinci dintre moții implicați în misiunea de salvare au fost primiți de ministrul Ramona Mănescu și au lăsat pe masa acesteia un memoriu prin care cer sprijin financiar pentru repararea Drumului Comunal 204, lung de 12 kilometri, care leagă localitățile Horea, Giurgiuț și Zinzești.

„Ca urmare a solicitării cetățenilor din satele Giurgiuț și Zizești, comuna Horea, județul Alba, aflate în vecinătatea locului accidentului, salvatori ai victimelor accidentului aviatic din data de 20 ianuarie 2014, cu privire la necesitatea sprijinirii de către Ministerul Transporturilor a lucrărilor de reparații a drumului comunal DC 204 Horea – Giurgiuț – Zinzești, în lungime de 12 kilometri, ce a fost distrus în urma transportului cu tractoarele și mașinile instituțiilor implicate în salvarea victimelor și a transportului epavei avionului. Menționăm că drumul a fost pietruit de primărie în anii 2012 – 2013 și la această dată este distrus și impracticabil”, se arată în memoriul depus la Ministerul Transporturilor.

Potrivit unui localnic din Apuseni care a făcut parte din echipa de salvatori, ministrul Transporturilor „a promis că va trimite la fața locului o echipă care să evalueze costurile”.

„Ne-a promis că o să încerce să ne ajute și a lăsat chiar de înțeles că, pentru obținerea de fonduri, o să discute inclusiv cu primul ministru Victor Ponta. Dacă nu o găsim înțelegere, vom căuta alte variante legale pentru refacere acestui drum”, a mai spus Corneliu Olar, liderul delegației din Apuseni.

Olar nu a vrut să precizeze dacă Primăria Horea intenționează să dea statul în judecată în cazul în care nu li se repară drumul. El a spus doar că, până la un eventual proces, se ia în calcul, mai degrabă, un împrumut bancar.

În memoriul depus la Ministerul Transporturilor se menționează și că, în parteneriat cu Școala Superioară de Aviație Civilă, la locul accidentului va fi construit un monument care va conține elemente din epava avionului și că există intenția ca pe locul respectiv să fie ridicat, în viitor, un lăcaș de cult.

Reprezentanții moților au mai spus că, la Horea, se intenționează amenajarea unei piste de aterizare pentru elicoptere, care ar urma să fie construită tot cu sprijinul Școlii Superioare de Aviație Civilă.

Pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion și-au pierdut viața după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forțat, în 20 ianuarie, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la granița județelor Cluj și Alba.

La bord se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor -, studenta de 23 de ani și doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan și copilotul Răzvan Petrescu.

Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

Epava avionului și victimele au fost găsite de localnici, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, polițiști, salvamontiști, angajați ai Parcului Național Munții Apuseni și localnici.

(Serviciul Foto al agenției MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini)

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Avertisment pentru toți cei cu telefoane mobile. Acest lucru este total interzis
Semnele care pot anunța un nou război mondial. Biblia cuprinde o parte dintre ele
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Paul McCartney este primul muzician britanic miliardar
×